/ Een juridisch adviseur kiezen

Het kiezen van een juridisch adviseur voor uw bedrijf kan een lastige zaak zijn. Voor alle bedrijven, ongeacht de omvang, is het onvermijdelijk om op een bepaald punt juridisch advies te moeten zoeken. U kunt hierbij denken aan juridisch gerelateerde onderwerpen zoals bestuursrecht, arbeidsrecht, huurrecht, wettelijke afspraken en contracten.

1. Vraag en kijk rond

Het lijkt vaak moeilijk om een weg te vinden bij het kiezen van een advocaat door de overvloed aan bedrijven op de markt. U kunt daarom andere bedrijven in uw lokale omgeving vragen wie zij hebben ingeschakeld, zodat u een goede basiskennis van aanbevelingen kunt opbouwen. Het weten wie anderen met succes heeft geholpen, is het beste advies als uw juridische probleem een soortgelijke aard heeft.

U kunt daarnaast ook online zoeken naar aanbevelingen. Online onderzoeken zullen meestal een aantal adviezen geven over het desbetreffende juridische bedrijf (of het goed of juist slecht is). Kijk ook eens naar uitspraken van rechters waar dezelfde issues ter zaken komen op de website Rechtspraak.nl.

2. Ervaringen en accreditaties

Het is altijd belangrijk om bij het kiezen van een adviseur voor uw bedrijf de gebiedsspecialiteiten en accreditaties te bekijken. Vanzelfsprekend is het kiezen van een bedrijf met alle noodzakelijke en juiste praktijkcertificaten vanzelfsprekend, maar het is ook goed om te controleren over welke gebieden zij specifieke accreditaties beschikken.

Probeer daarnaast altijd om bedrijven te zoeken die ervaring of kwalificaties hebben in de gebieden waarin u juridisch advies zoekt. Bent u bijvoorbeeld bezig met het opstarten van een bedrijf en zoekt u nog een locatie, kies dan voor een bedrijf dat gespecialiseerd is in vastgoed- en huurovereenkomsten. Ditzelfde geldt voor alle wetsgebieden: probeer een advocaat te vinden die past bij uw wensen door te kijken naar de accreditaties die hij/zij heeft, ongeacht uw wettelijke behoefte.

3. Maak (gratis) kennis

Vaak stellen advocatenkantoren een gratis eerste advies mogelijk waarbij u bijvoorbeeld uw wensen kenbaar kunt maken. Dit is dan ook een uitstekende manier om kennis te maken met de advocaten en het bedrijf. Zo kunt u bepalen of zij de juiste mensen zijn voor uw bedrijf. Uiteraard is elk bedrijf anders en is het kiezen van een advocaat zeer persoonlijk. Wij geven u hieronder een aantal handige tips voor het kennismakingsgesprek:

  • Wees niet bang om te overleggen met meer dan één bedrijf. Hierdoor krijgt u de mogelijkheid om behaalde successen te vergelijken en bedrijven tegen elkaar weg te strepen.
  • Zorg dat u de kosten volledig bespreekt en stel zoveel mogelijk vragen. Het is zeer belangrijk dat u ervoor zorgt dat de kosten transparant zijn voordat u akkoord gaat. Vraag bijvoorbeeld of ze met vaste kosten of een uurtarief werken.
  • De relatie met uw advocaat zal een zakelijk partnerschap zijn. Het is daarom belangrijk dat u een overleg- en samenwerkingsverband heeft waar u zich comfortabel bij voelt. Kies altijd een advocaat die volgens u het beste in staat is om uw bedrijf te begrijpen.

Kortom: zorg ervoor dat u én uw activiteiten goed worden verzorgd als het gaat om juridische zaken.

3 stappenplan

  • 1. Vraag en kijk rond
  • 2. Ervaringen en accreditaties
  • 3. Maak (gratis) kennis
Lees meer...