/ Auteursrecht

Auteursrecht valt onder het intellectueel eigendomsrecht. Het zijn voortbrengselen van de geest. Klinkt spiritueel, maar het komt er op neer dat het moet gaan om creatie van een persoon. Creatie, een idee kunt u niet fysiek vastpakken, tenzij u het vast laat leggen dat het uw eigendomsrecht is. Intellectueel eigendomsrecht valt weer onder goederenrecht.

Wanneer auteursrecht?

Men spreekt over auteursrecht als er sprake is van een werk van literatuur, kunst of wetenschap. Hieronder vallen ook bijvoorbeeld films, foto's, gebouwen, muziek en software. Degene met het auteursrecht heeft het recht dit te openbaren of te vermeenigvuldigen. Degene met het auteursrecht kan er geld aan verdienen. Het is dan ook van groot belang om uw auteursrechten goed te beschermen en schriftelijk vast te laten leggen.

Merkenrecht

Een verlenging van het auteursrecht is het merkenrecht. Een naam kan een bepaalde waarde hebben. Echter is daarbij een toets, het mag niet een algemene term zijn. U kunt bijvoorbeeld wel het auteursrecht hebben op een reisgids, maar niet op de reis. Zo mag u wel in uw merk cola gebruiken, maar niet Coca Cola.

Voorbeelden van diensten

Wilt u een juridisch adviseur inschakelen? Hij/zij kan u helpen met:

  • Het opstellen of controleren van contracten;
  • Het voeren van de buitengerechtelijke procedure;
  • Het voeren van de gerechtelijke procedure.
Terug naar overzicht

3 stappenplan

  • 1. Vraag en kijk rond
  • 2. Ervaringen en accreditaties
  • 3. Maak (gratis) kennis
Lees meer...