/ Contractrecht

Uw juridisch adviseur gespecialiseerd in contractrecht is een specialist in het opstellen van diverse overeenkomsten. Daarbij hanteert hij de norm dat het contract ook leesbaar moet zijn voor de gebruiker. Uzelf en uw afnemer zullen het contract moeten kunnen begrijpen. Het is namelijk voor u behoorlijk lastig als u bij een geschil uw adviseur moet contacteren omdat u niet begrijpt wat in uw contract staat.

De functie van een contract

Door schriftelijk afspraken vast te leggen voorkomt u achteraf discussie over bijvoorbeeld de uitvoering van de overeenkomst of wat er gebeurt als partijen een conflict met elkaar krijgen. Als alles immers vast is gelegd voorkomt u daarmee discussie.

Contract of overeenkomst?

Wat is het verschil tussen een contract en een overeenkomst? Een contract is altijd schriftelijk en een overeenkomst hoeft dat niet te zijn. Een contract is dus een overeenkomst op schrift.

Wat is een overeenkomst?

Een overeenstemming tussen twee of meerdere partijen waarbij de wil overeenstemt welke middels een verklaring is geopendbaard.

Vormvrijheid

In beginsel is het aangaan van een overeenkomst vormvrij, tenzij er sprake is van een benoemde overeenkomst. In dat geval dient er aan een aantal wettelijke eisen te worden voldaan. Een voorbeeld van een benoemde overeenkomst is een arbeidsovereenkomst.

Wat is het belang van een contract?

Als partijen eerlijk zijn tegen elkaar is er niets op tegen afspraken zwart op wit te zetten. Zodra één van de partijen daar problemen mee heeft, is het duidelijk dat u met die partij geen overeenkomst aan moet gaan.

Particulier of ondernemer?

Er zit een groot verschil tussen een contract tussen ondernemers of de ondernemer en particulier. De particulier ('de consument') is goed beschermd in de wet ten opzichte van oneerlijke bedingen in contracten. Zo heeft een huurder bij een particuliere huurovereenkomst meer bescherming dan de zakelijke huurder.

Contract gekopieerd van internet of kamer van koophandel?

Ten eerste schendt u daarmee de auteursrechten van degene die het contract heeft opgesteld. Ten tweede bindt u zich aan een contract waar misschien wel bedingen in staan waar u het helemaal niet mee eens bent. Ook in contracten van de Kamer van Koophandel kunnen onjuistheden staan. Het is daarom van belang om op maat gemaakte contracten te hebben die toegespitst zijn op uw wensen.

Wat kan een juridisch adviseur voor u betekenen?

Een juridisch adviseur kan u bijstaan in:

  • Het opstellen of controleren van contracten;
  • Het opstellen/controleren van algemene voorwaarden
  • De buitengerechtelijke/gerechtelijke procedure voor u voeren.
Terug naar overzicht

3 stappenplan

  • 1. Vraag en kijk rond
  • 2. Ervaringen en accreditaties
  • 3. Maak (gratis) kennis
Lees meer...