/ Rechtsgebieden
In Nederland zijn er veel verschillende rechtsgebieden te onderscheiden. Simpelweg is een rechtsgebied een 'categorie' waarin een bepaalde zaak valt. Voor de indeling van bepaalde regelgeving in rechtsgebieden zijn geen wettelijke regels. Velen houden dus een andere categorisatie aan en daarom zal de een een bepaald rechtsgebied wel apart zien en de ander niet. Grotendeels wordt het recht opgedeeld in vijf categorieën: bestuursrecht, staatsrecht, burgerlijk recht, strafrecht en internationaal recht.
Bestuursrecht
In dit recht staan de wetten waaraan de overheid zich bij het besturen van het land moet houden beschreven. Het verschil tussen bestuursrecht en staatsrecht is dat bij het staatsrecht een organisatieplaatje gegeven wordt en bij bestuursrecht wordt er geregeld hoe de overheid met haar burgers om moet gaan. De Algemene wet bestuursrecht is de belangrijkste wet in het bestuursrecht en geeft overheidsorganen een aantal regels voor de uitoefening van de bestuurstaak.
Staatsrecht
In het staatsrecht wordt de organisatie van de overheid geregeld. In dit recht staan regels opgenomen over overheidsorganen en de rol van burgers in de staat. De basisregels staan in de Grondwet vermeld. Andere belangrijke wetten van het staatsrecht staan in de Provinciewet, de Gemeentewet, de Kieswet en de Politiewet.
Burgerlijk recht
In het burgerlijk recht staat omschreven wat de rechten en plichten van burgers zijn en hoe zij naar elkaar moeten handelen. De belangrijkste regels zijn opgenomen in het burgerlijk wetboek.
Strafrecht
In het strafrecht staan de gevolgen van overtredingen en misdrijven in de wet vastgelegd. Een belangrijk wetboek in het strafrecht is het wetboek van Strafrecht.
Internationaal recht
In het internationaal recht wordt de verhouding tussen landen en de positie in internationale organisaties omschreven. De regels die in deze wet staan omschreven hebben invloed op bijvoorbeeld de prijs van producten.
3 stappenplan
- 1. Vraag en kijk rond
- 2. Ervaringen en accreditaties
- 3. Maak (gratis) kennis